Aafrika unikaalsed liigid: Gelada

Aafrika on koduks paljudele ainulaadsetele loomadele, keda ei saa mujal maailmas leida. Üheks näiteks on želada, mis on selline ahv, mis on viimane ellujäänud iidsete karjatatavate primaatide liigid, mida leidub ainult Etioopia kõrgustikel. Loom elab kõrgusel vahemikus 5 900 ja 14 400 jalga üle merepinna, magab kaljudel ja toidab rohumaid. Geladas on inimeste intelligentsuse, ühiskondlikkuse ja ainulaadse dieedi poolest kõige lähedasemad looduslikud primaadid.

Füüsiline kirjeldus

On kaks Gelada alamliiki: põhja geeli; ja lõunapoolne želada, mida tuntakse ka Heuglin'i želadana. Loom on suur, tugev ja tumeda pruuni karvaga, tume, karvutu nägu ja lühike koon. Geladasel on lühikesed sabad, mille lõpus on kohev juuksekimp. Želadal on rindkere tunnil klaasikujuline plaaster, mis on meestel säravpunane, mis aitab seda paavianist eristada. Isased želadad on suuremad, kaaludes keskmiselt 40, 8 naela, naised kaaluvad keskmiselt 24, 3 naela. Rohu sööjana arendas geeli teatud unikaalsed kohandused, näiteks tugevad väikesed sõrmed, mida kasutati rohu tõmbamiseks ja väikesed, kitsad lõuendihambad närimiseks. Söötmisel torkab želada tagumiste jalgade külge ja liigub, liigutades neid ilma kehahoiakut muutmata

Sotsiaalne struktuur

Nagu paljud teised primaadid, moodustavad geladase bänd rühmadesse, mis ulatuvad reproduktiivsetest üksustest, mis koosnevad ühest kuni kaheteistkümnest naisest, noortest ja domineerivast mehest. Järgmine rühmitusüksus on bänd, mis koosneb 2 kuni 27 reproduktiivühikust ja lõpuks karjast, mis koosneb ligi 60 paljunemisüksusest. Karjad on tavaliselt lühiajalised, kuna need on mõeldud selleks, et teenida kindlat eesmärki, pärast mida lammutavad geladad tagasi oma tavapärastele ansamblitele ja paljunemisüksustele.

Huvitavad faktid Geladast

Geladas on gramliinilised ja 90% nende toitumisest koosneb rohust, mis söövad pidevalt kuni 10 tundi päevas. Kuna aga rohu sisaldab nende ellujäämiseks olulisi toitaineid, siis mõnikord söövad geeladad mõnikord ka teatud taimede lilli ja sügavaid juure, et täiendada oma rohu dieeti. Kui tingimused muutuvad karmiks ja toitu on vähe, korraldavad geladas inimeste talumajapidamises rünnakupidu, et varastada toidu. Seda praktikat on kiirendanud inimeste kiire tungimine želada elupaikadesse. Geladas võib moodustada karja, mis on nii suur kui 1200 liiget, mis teeb neist suurima primaatide kogunemise inimeste järel, kuigi selline karjakasvatus toimub tavaliselt ainult võimaliku ohu eest kaitsmiseks. Geladas kasutab rohkem kui 30 erinevat kõnet suhtlemiseks, muutes need kõige arenenumaks looduslike primaatide seas. Veelgi enam, želadad ei käitu, vaid kasutavad selle asemel häälekõnesid ja huulte löömist, et luua see, mis meenutab dialekti, mis võimaldab neil suhelda. Geladas on seikluslik, ja pärast intensiivset karjatamise päeva kiskuvad nad tavaliselt kokku ja magavad kuni 16 000 jalga kaljude servadel, mis põhjustaks surma, kui nad langevad.