Ecuadori ohustatud imetajad

Ecuadori ohustatud imetajad hõlmavad kriitiliselt ohustatud must-peaga Spider Monkey ja Bare-Tailed soomustatud puu roti, mille kohta on andmeid raske leida, kuna nende populatsioonid on haruldased ja väikesed. Giant Otter on hea elanikkonnaga, kuid nende olemus ja käitumine panevad nad haavatavasse olukorda ülemäärase jahipidamise ja elupaikade kadumise tõttu, mis on ka Ecuadori püha tiibadega nahkhiirte nägu. Kokkuvõttes on Ecuadoril kakskümmend imetajaliiki, keda ähvardab inimeste sattumine loomade elupaikade vahemikku. Mõned neist liikidest, nagu rebane (Psudapax culpaeus) ja Puma, arvatakse olevat piirkondlikult välja surnud, kuna neid ei ole riigis peaaegu kümme aastat täheldatud. Allpool on mõned Ecuadori kriitiliselt ohustatud imetajad.

Ecuadori ohustatud imetajad

Giant Otter (Pteronura brasiliensis)

Giant Otter on Ecuadoris asuva Ida Andide mägede endeemiline liik. Põder eelistab magevee jõgesid, ojaid ja järvi ning mõnikord võib neid leida põllumajanduslike kanalite ja veehoidlate lähedal. Samuti elavad nad õrnalt kaldu jäävates jõekallastes ja eraldatud piirkondades, kus kasvab taim. Aretus algab hiliskevadel ja suve alguses. Naissoopi on viljakas 3–10 päeva jooksul oma 21-päevase öise tsükli jooksul. Paaritumine toimub vees ja järgneb 65 kuni 70 päeva tiinusperiood. Augusti lõpus ja oktoobri alguses toimub altrialiste noorte sünd. Noored avavad oma silmad ühe kuu pärast, pärast mida nad lahkuvad oma vanematega. Noored saarmad võtsid 3–4 kuud ja muutusid 9–10 kuu jooksul eristamatuteks ja sõltumatuteks jahimeheks. Kahe aasta jooksul jõuavad nad suguküpsuse ja elutsükkel algab. Liigid elavad sotsiaalses ühtekuuluvates rühmades, milles on 5 kuni 8 inimest, kes koosnevad monogaamilistest paaridest ja nende põlvkondadest. Perekodu on perimeetritele paigutatud kommunaalteed. Kuigi territoriaalne, saarmad näitavad sotsiaalset käitumist, sealhulgas jahipidamist, peibutamist, puhkamist ja suhtlemist koos. Liigid toidavad kalu. Tänu oma sotsiaalsele olemusele ja silmatorkavale käitumisele on saarmad kergesti ekstraheeritavad, muutes selle haavatavaks. Selle tulemusena on Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) loetlenud imetaja ohustatud. Ecuadoris järgitakse harva kaitsealaseid jõupingutusi, kuid ohustatud liikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsioon kaitseb liike. Mõned liigi säilitamiseks kasutatavad lähenemisviisid hõlmavad uute ja kaitstavate alade loomist hiiglaslikule mererannale ja rannikualade elupaikade edendamist ning nende kaasamist kaitsealadesse.

Must-peaga ämblik ahv (Ateles fusciceps)

Must-peaga ämblik ahv on New World Monkey, mis on endiselt Andide põhja ja lääne pool Esmeraldas provintsis Ecuadoris. See eelistab troopilisi ja subtroopseid niiskeid metsi, mille kõrgus on 100–1700 meetrit merepinnast. Ateles fusciceps keha on pruuni peaga must või pruun. Ahv on arboreaalne ja päevane. See liigub puust puu juurde ronides ja lõhenedes. Paaritumine võib kesta kuni 3 päeva ja mõnikord ka naissoost kaaslastega. Rasedusperiood kestab 226 ja 232 päeva pärast seda, kui noored sõidavad emade seljaga 16 nädalat ja võõrutasid 20 kuu pärast. Mehed saavutavad seksuaalse küpsuse 56 kuu jooksul ja naised 51 kuu jooksul. Must-pea ahv on ohustatud, nagu märkis Rahvusvaheline Looduskaitse Liit. Viimase 45 aasta jooksul on enam kui 80% elanikkonnast kadunud tõsise jahipidamise ja inimese elupaikade leviku tõttu. Ülejäänud liigi populatsioonid asuvad Chongon Colonche'i mägipiirkonnas ning Cotacachi-Cayapase looduskaitsealal ja selle ümbritsevatel metsadel.

Ecuadori Sac-Winged Bat (Balantiopteryx infusca)

Ecuadori sac-tiibadega nahkhiir on Ecuadori ja Colombia kohalik liik. Balantiopteryx infusca on tumedat värvi, millel puudub Balantiopteryx plicata'st leitud valge viimistlus . See on väiksem kui Balantiopteryx plicata, kuid suurem kui Balantiopteryx io. Nahk eelistab elada kohtades, kus koobaste suus on palju valgust, kivide pragusid ja mahajäetud kaevandusi. Nahk on putukakas ja elab kolooniates, kus esineb väga harvaesinevaid isolatsioone. Peamiseks ohuks, mis seisneb liikide populatsioonis, on metsade hävitamine, mis põhjustab elupaikade kadu. Sellisena on IUCN teatanud, et Balantiopteryx infusca on ohustatud liik.

Bare-Tailed soomustatud puu rott (Makalata timesius)

Bare-Tailed soomustatud puu rott on metsiku näriline, kes on pärit Ida-Andide madalikust troopilistest vihmametsadest Ecuadoris. Samuti eksponeerib see Pichincha mäe Gualea tüüpi kohaliku piirkonna kõrgusel vahemikus 1300 m kõrgusel merepinnast. See on haruldane liik, mida tuntakse vähem kui kümnest isikust. Selle liigi käitumisest on vähe teada. See sarnaneb teiste Echimyidae liikmetega. Makalata timesius sarnaneb rottidega, kuigi see on rohkem seotud šinšillade ja merisigadega. Enamikul Echimyidae perekonna liikmetel on paksud teravad juuksed või selg, mis kaitsevad neid röövloomade eest. Nad on eranditult kõrgetasemelised ja ohustatud piirkondades, kus on piisavalt vett.

Habitat Loss ja Hunting ohud

Kõnealuste juba ohustatud liikide ees seisab peamiseks ohuks metsade puhastamine riigis. Enamik metsas elavaid imetajaid vajavad ellujäämiseks tihedat taimestikku ja puhast vett. Kui puid lõigatakse, täpsemalt selgete lõikamiste korral, kaotavad need loomad oma kodud või puutuvad kokku jahimehedega, kes neid jahti viivad. Riik peaks pakkuma konservatiivseid meetmeid, mis püüavad säilitada riigi metsa- ja veepiirkonnad. Ohustatud liikide aretamine vangistuses võib samuti vähendada väljasuremise võimalusi.

Ecuadori ohustatud imetajad

Ecuadori ohustatud imetajadBinomiline teaduslik nimetus
Must-peaga ämblik ahv

Ateles fuscicep
Bare-Tailed soomustatud puu rott

Makalata aeg
Pacarana

Dinomys branickii
Aquatic Rat

Anotoomid vähenesid
Lõuna-Ameerika spiny hiir

Scolomys melanopsid
Ecuadori Sac-tiibud

Balantiopteryx infusca
Kolumbia lambakoer

Mustela felipei
Giant Otter

Pteronura brasiliensis
Bairdi Tapir

Mägi Tapir

Tapirus bairdii

Tapirus pinchaque

Lõuna-Sei vaal

Lõuna-Soome vaal

Lõuna-sinine vaal

Balaenoptera borealis schlegelii

Balaenoptera physalus quoyi

Balaenoptera musculus intermedia