Filipiinide imetajad

Filipiinid on bioloogilise mitmekesisusega täis troopilise saare rahvas. Riigis elab uskumatu hulk ebatavalisi ja endeemilisi liike, millest paljud on ka haavatavad, ohustatud või kriitiliselt ohustatud.

Nahkhiired ja libisevad imetajad

Filipiinide lendav lemuur või " colugo " on öise liugleva imetaja, kes on endeemiline Filipiinide lõunaosas. Need loomad elavad tugevalt metsastatud alade puidust varikatustes, mis harva tulevad maapinnale. Nende patagium, tema jäsemeid ühendav võrgumembraani, on suurim omalaadne ja seda kasutatakse kuni 330 jalga libisemise vahemaad. Samuti toimib see kottena järglaste kaitsmiseks. Looduses, süüa noored lehed ja võrsed, marjad ja lilled. Kuna metsade hävitamine kahjustab nende looduslikku elupaika, liiguvad üha enam loomad kookospähkli-, banaani- ja kummitaimedesse, kus nad tapetakse kahjurite all. Kõige tavalisem Mindanao lendav orav on teine ​​Filipiinidele endeemiline imetaja.

Palawani puuviljakoer, mida tuntakse ka Palawani lendava rebase nime all, on Filipiinide suhtes endeemiline mega-bat. Sarnaselt paljudele tema sugulastele on see öine ja toidab vilja. Kuid need nahkhiired ei kostu koos suurte arvudega. Praegu on see metsade ja elupaikade kadumise tõttu ohustatud liikidena.

Maaimetajad

Kesk-Filipiinide kaks saart on endeemiline, Visayani tüütu siga on kriitiliselt ohustatud liik. Siga nimetatakse nii kuue lihaga tüügaste jaoks, mis on selle nina lähedal. 95% nende looduslikest elupaikadest on põllukultuuride jaoks puhastatud ja selle toiduallikad on praegu äärmiselt piiratud. Seda jahti ka selle toidu ja karusnaha eest.

Idamaine väike küünisega saar on väikseim saare maa peal, mis kaalub alla kaheteistkümne naela. Seda võib leida Filipiinide ja teiste riikide, nagu näiteks Birma, India, Laose ja Vietnami mangrove-soodest ja magevee märgaladest. See saareliik liigitatakse elupaikade kadumise ja reostuse tõttu haavatavaks.

Palawan haisev mädanikud on endeemilised Filipiinide saarele Palawanile ja kahele väiksemale naabruses asuvale saarele. Nad on öised, aeglaselt liikuvad ja mitte-agressiivsed. Elavad peamiselt rohumaadel ja haritud aladel, on need vähesed metsloomad, keda kohalikud saared ei söö. Predatorsid ja jahimehi takistab nende võime pihustada tugevaid mürgiseid kemikaale spetsiaalsetest näärmetest. Teine Filipiini imetaja, kellel on see võime, on Aasia palmikett. Lõuna- ja Kagu-Aasias on palmikett nii metsades kui ka linnaparkides ja aedades. Linnalähedaste populatsioone peetakse ebameeldivaks, sarnaselt Põhja-Ameerika pesukarjadega.

Mereimetajad

Vale tapjavaal jagab teatud omadusi laiemalt tuntud orcaga, nagu selle välimus ja toitumisharjumused, kuigi kaks vaalalist ei kuulu samasse perekonda. See elab mõõdukates ja troopilistes vetes kogu maailmas. Pan-troopiline täpiline delfiin jagab sama elupaika. Kui ohustatud liik, on tuunipüügimeetodite väljatöötamine võimaldanud tal saada üheks kõige rikkalikumaks delfiiniliigiks. Seda aktiivset delfiini nähakse sageli paatidega mängides või pimestavate hüppedega merest välja.

Dugong on suur, õrn mereimetaja, kes on tihedalt seotud manaadiga. Selle elupaigaks on kogu Indo-Lääne Vaikse ookeani piirkond, peamiselt mangrove kanalites ja kaitstud lahtedes asuvatel mererohu rannaniitudel. Keskmise elueaga üle seitsekümmend aastat ja aeglast reprodutseerimiskiirust on dugong väljasuremise suhtes eriti tundlik. Populatsioonid on vähenenud kalapüügiga seotud surmajuhtumite, jahipidamise ja elupaikade kadumise tõttu.

Filipiinide imetajadTeaduslik nimi
Filipiinide lendav lemuur

Cynocephalus volans
Palawan puuviljapüks

Acerodon leucotis
Visayani tüütu siga

Sus cebifrons
False Killer WhalePseudorca crassidens
Pantropiline täpiline delfiin

Stenella attenuata
Idamaine väikeküürega saar

Aonyx cinerea
Palawan haiseb pahur

Mydaus marchei
Aasia palmikett

Paradoxurus hermaphroditus
Mindanao sõidab oravast

Petinomys mindanensis
Dugong

Dugong dugon