Kenya ohustatud imetajad

Kenya on üks maailma juhtivaid eluslooduse kaitsjaid ning elab ka mitmesuguste imetajate liikide kollektsiooni. Riigis elab mõned planeedi haruldased imetajad. Ka Kenya on üks väheseid riike, kus võõrustab kõik suured viis imetajat. Keenia suur hulk loomi peetakse ohutuks ja suure arvuga. Siiski, vaatamata mitmetele kaitsemeetmetele on mõnedel imetajatel väljasuremise oht. Elupaikade salaküttimine ja puhastamine asulates ja põllumajanduses on kaasa aidanud arvu vähenemisele. Mõned Kenya ohustatud imetajad vaadeldakse allpool.

Tana jõgi Red Colobus

Tana jõe punane kolobus, mis on teaduslikult tuntud kui Procolobus rufomitratus, on üks ohustatud primaate Cercopithecidae perekonnas. See on 25 maailma kõige ohustatumate primaatide seas ja on endiselt Tana jõe, Kenya jõe metsade lähedal. Tana jõe punane kolobus elab Kana idaosas asuva Tana jõe alamjooksul. Ahvid toituvad mõnede puuliikide lehtedest, mis seda täiendavad viljatuid vilju ja seemneid. Tana jõe punasel kolobusel on suur kõht, kus on kolm kambrit, mis kannavad bakterit, mis aitab lehtede seedimist. Ahv on selja ja punase või pruuni rinnajas ja jäseme sisekülgedel. Laps on sünnipäeval siidjas, halliga. Liigi ohustamist põhjustab metsade hävitamine ja ebaseaduslik jahipidamine.

Mustad ninasarvikud

Musta ninasarvik, mida nimetatakse teaduslikult Diceros bicorniks, on ninasarviku liigid, mis on pärit Lõuna- ja Ida-Aafrikast. Täiskasvanud must rhino kasvab 140–180 cm kõrguseni, pikkus 3–4 meetrit ja kaal 800–1 400 kilogrammi. Pikem sarve võib mõõta 1, 5 meetrit, samas kui väiksem sarv võib idaneda. Sarved kasutatakse oksade kaevamiseks ja purustamiseks söötmise ajal ning kaitseks. Nahk on valmistatud paksust kihist, mis kaitseb okkade ja muude teravate esemete eest. Mustal ninasarvikel on halb nägemine, kuid suurepärased kõrvad ja lõhn, mis hoiatab seda igasugusest kiskjast. Nad suhtlevad lõhnamärgistuse ja uriinipihustiga, eriti aretusperioodi ajal. See toidab lehed, oksad, võrsed ja viljad. Elupaigamuutus ja ebaseaduslik salaküttimine on peamised ohud, mida musta ninasarviku jaoks tekitab.

Hirola

Hirola, Beatragus jahimees, tuntud ka kui jahimehe antiloop, on loetletud kriitiliselt ohustatud antiloopiliikidena, mille globaalne elanikkond jääb alles 300–500 inimeseni. See on keskmise suurusega antiloop, mis on osade all kergelt helepruun. Saba on valge ja ulatub küünte külge, samas kui sarved on teravad ja neil puuduvad basaalsed põlvikud. Hirolal on silma ümber valge prill ja silmade vahele pööratud tagurpidi. Täiskasvanud antiloop on õlal 99 kuni 125 cm ja kaalub 70 kuni 120 kilogrammi. Naissoost Hirola sünnib ja viibib karjast kaks kuud, samal ajal kui mees kindlustab territooriumi hea karjamaal. Need on hooajalised kasvatajad, kes sünnivad septembrist novembrini. Hirola on karjakasvatajad, kuid sirvige ka kuival hooajal. Nende toitumine koosneb kõrgetest rohudest, mille suhe on kõrge. Kuna Hirola on kriitiliselt ohustatud, siis kaitsemeetmed, sealhulgas 23-ruutkilomeetrise, röövikindla, 48-liikmelise antilooppopulatsiooni kaitseks, rajamine.

Kenya ohustatud imetajad

Kenya ohustatud imetajadTeaduslik nimi
Tana jõe punane kolobus

Procolobus rufomitratus
Mustad ninasarvikud

Diceros bicornis
Hirola

Beatragus hunteri
Aders 'duiker

Cephalophus adersi
Aafrika metsik koer

Lycaon pictus
Grevy zebra

Equus grevyi
Nubia kaelkirjak

Giraffa camelopardalis camelopardalis
Kuldne röövitud elevant

Rhynchocyon chrysopygus
Barbouri rott

Otomys barbouri
Mount Elgon vlei rott

Hiiglane paksu rott

Otomys jacksoni

Grammomys gigas