Kongo Demokraatliku Vabariigi ohustatud imetajad (Kongo-Kinshasa)

Kodaniku rahutused, korruptsioon ja ohjeldamatu vaesus aitavad kaasa Kongo Demokraatliku Vabariigi imetajate seas esinevatele ohtudele. Kongo Demokraatliku Vabariigi metsaaladel ebaseaduslik metsaraie hävitab nende liikide looduslikud elupaigad. Ka metsatulekahjud mitte ainult ei tapa, vaid aitavad kaasa ka elupaikade kadumisele. Inimese tegevus kaldub troopilisi vihmametsasid muutma kõrbeks, mis halvendavad seisundit. Kahuzi mägironimis hiir ( Dendromus kahuziensis) ja Põhja-valge rhino ( Ceratotherium simum cottoni ) liigid on elupaikade kadumise ja salaküttimise tagajärjel väljasuremise äärel. Kongo metsadest kuni musta turuni on ebaseaduslikud ja ülemäärased ninasarviku tapmised lõpetanud valged ninasarvikud oma kodudes.

Põhjavalge ninasarvik (Ceratotherium simum cottoni)

Haruldasi Põhja-valge ninasarvikuid leidub Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja mõnes Ida-Aafrikas. Liik on savannis metsamaal ja rohumaal. See on suuruselt teine ​​maa imetaja ja täiskasvanud on umbes 1, 85 meetri pikkused ja võivad kaaluda kuni 3, 6 tonni meestel ja 1, 7 tonni naistel. Neil on ruudukujuline huule ja koon on lai. Rinotitel on pikem kolju; nende otsaesine on vähem teravalt määratletud ja omab selgemat õlakeha. Liigil on kaks sarvest ja peaaegu karvadeta. Naised saavutavad seksuaalse küpsuse 4 kuni 5 aasta vanuselt, kuid paljunemine algab 6 kuni 7 aastat ja isased on 10–12-aastased. Paaritumine on aastaringselt, rasedusperiood on 16 kuud ja 2 kuni 3 aastat poegimise vahel. Rinosid on aktiivsed varahommikul, hilisel pärastlõunal ja õhtul. Kuumadel päevadel seisavad nad toonides või rullides muda basseinides, et vabaneda parasiitidest. Liigid on kriitiliselt ohustatud ja 2011. aastaks oli elanikkond juba Garamba rahvuspargis väljas; kus liik oli kaitse all. Liigne salaküttimine ja elupaikade puudumine ohustavad neid loomi. Siiani on alles jäänud vaid kolm põhjavalget riina, mis kõik on Kenyas Ol Pajeta looduskaitsealal, kus neid valvavad iga päev ja öösel relvastatud valvurid.

Lääne-Aafrika lõvi (Panthera leo senegalensis)

Lääne-Aafrika lion on Lääne-Aafrikas kohalik. Nende populatsioonid on väikesed ja praegu elavad Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja teistes Lääne- ja Kesk-Aafrika riikides vähem kui 1800 lõvi. Lääne-Aafrika lõvi on väiksem kui Lõuna-Aafrika lõvid. Nende mehed on ka väikesed ja elavad väikestes rühmades. Liigid eelistavad elada Kongo Demokraatliku Vabariigi vihmametsades. Nad elavad ka mägistes, põõsas, metsades või poolpõrandates, kui on piisavalt katet. Lääne-Aafrika lõvi on Polygynous ja tõug aastaringselt. Esimese uhkusega meessoost liikmestaatuse saavutamisel soojusel naise poole on paaritus eelis tema ees. Meeste vastu võitlemine samas uhkuses on ebatavaline, kuid valitseval mehel on tavaliselt kõige rohkem kaks aastat enne, kui teine ​​noorem ja tugevam liige tuleb talle väljakutse. Naissugulased tõud esinevad iga kahe aasta tagant, kui esineb meeste uhkus. Uus uhkusmeister tapab kaotatud mehe poegad, et ta saaks paljuneda naistega, kes muidu ei oleks nende valitsemise ajal neile kättesaadavad. Sellisena kaitsevad lionessid oma pesakondi jõuliselt ülevõtmise ajal mõnikord surma. Kui poisid on tapetud, naaseb naissoost 2–3 nädala jooksul estrus ja paaritumine toimub uuesti. Sarnaselt teiste Panthera leo liikide lõvidega on Lääne-Aafrika lõvi valdavalt lihasööja. Nad jahivad rühmades, kuid üksikud tapmised on tavalised. Inimeste salaküttimine on nende imetajate ees suurim oht. Inimesed mürgivad ka rümpasid, et tappa lõvid kaudselt. Lääne-Aafrikas puudub lõvid ja siiani peetakse Lääne-Aafrika lõvi piirkondlikult ohustatud. Kongo Demokraatlikus Vabariigis on liigid kaitstud Garamba rahvuspargis, kus on 175 ja 60 Virunga rahvuspargis.

Gallagheri vabapidamine (Chaerephon gallagheri)

Gallagheri vaba saba nahkhiir on tuntud Scierie Foresti tüübipiirkonnast Kongo Demokraatlikus Vabariigis umbes 30 kilomeetri kaugusel Kindust. Sarnaselt teistele oma perekonnaliikmetele on teada, et nad lendavad suurtel kõrgustel ja roost õõnsates puudes, lõhedes ja koobastes. Vaba sabaga nahkhiirel on saba, mis ulatub tagajalgadele. Nahamembraani ühendab kõrvad. Ta eelistab elada avatud metsades, savannis ja põllumaades. Liigi sotsiaalse struktuuri kohta on vähe teavet. Konkreetsed ohud ei ole teada, kuid metsade põllumajanduslikeks maadeks muutmise ja puidu kaevandamise tagajärjel tekkinud elupaikade kadu võib olla ohuks.Samuti ei ole otseseid meetmeid selle liigi kaitseks. Chaerephoni gallagheri toidab erinevaid putukaid.

Kahuzi mägironimis hiir (Dendromus kahuziensis)

Kahuzi mägironimis hiir on näriline ainult Kongo Demokraatlikule Vabariigile. Näriline eelistab troopilisi metsasid ja kasutab sageli oma poolkindlat saba, et navigeerida metsas, hüpates ühest puude harust teise. Alumine serv on valge kuni kollane, kui ülemine osa on pruunikas. Sarnaselt teistele Dendromus perekonna liikmetele on sellel kolm täpselt määratletud numbrit. Rott on ööpäevane päev väikestes kerakujulistes pesitsustes. Ebaseaduslik metsaraie põhjustab elupaikade kadu ja närilise kriitiliselt ohustatud liigi. Seni on Kongo Demokraatliku Vabariigi kõrbes leitud vaid kaks liiki. Toit on marjad, seemned, putukad, väikesed sisalikud, linnumunad ja pesad. Kahnti-Biega rahvuspark pakub kaitset kahele liigile, mis on leitud ainult Kongo Demokraatlikus Vabariigis. Inimesed, nagu metsade hävitamine, metsatulekahjud ja ebaseaduslik salaküttimine, juhivad neid imetajaid väljasuremise äärele.

Kongo Demokraatliku Vabariigi ohustatud imetajad (Kongo-Kinshasa)

Kongo Demokraatliku Vabariigi ohustatud imetajadTeaduslik nimi
Kahuzi mägi ronimine hiirega

Dendromus kahuziensis
Gallagheri vaba saba nahkhiir

Chaerephon gallagheri
Lääne-Aafrika lõvi

Panthera leo senegalensis
Põhjavalged ninasarvikud

Ceratotherium simum cottoni
Ida-gorilla

Gorilla beringei
Lääne-gorilla

Gorilla gorilla
Bonobo

Pan paniscus
Ühine šimpanz

Pane troglodüüdid
Delany soo hiir

Delanymys brooksi
Ida-Aafrika metsik koer

Metsik koer

Tšaadi metsik koer

Lycaon pictus lupinus

Lycaon pictus pictus

Lycaon pictus sharicus