Kus Oilbirds elab?

Õlilind on linnuliik, mis elab peamiselt Lõuna-Ameerika põhjaosas, samuti Trinidadi saare rahvas. Liik kannab teaduslikku nime Steatornis caripensis, kuid seda nimetatakse sageli kohalikuks nimeks "guacharo". Õlilinnud on ainukesed öised puuvilja söövad linnud maailmas ja nende nimi pärineb sõnast steatornis, mis tähendab "rasva lindu", lähtudes asjaolust, et õlilindudel on 50% rohkem rasva kui täiskasvanud õlilinnud. Lisaks valmistasid Lõuna-Ameerika kohalikud elanikud selle rasva sulatamise ajal õli, mida kasutati taskulampide valgustamiseks. Õlilinnu salvestatud ajalugu omistatakse Preisi biogeograafile Alexander von Humboldtile, kes õppis liigi 1799. aastal.

Kirjeldus ja füüsilised omadused

Õlilinnud on õhukesed lindud, mis on suurel määral harilikud ja täiskasvanud võivad kasvada kuni 40-49 cm pikkuse ja kaaluga 350–475 g. Kuid tibud, kellel on reiedesse rasvahoidjad, võivad kaaluda kuni 600 grammi. Liigil on lühikesed paljad jalad, millel on pikad kaardunud varbad ja teravad küünised ning konksud. Lisaks on õlilinnul väikesed silmad, suured õpilased saavad koguda palju valgust. Lindude võrkkestas on üks miljon vardarakku ruutmillimeetri kohta, mis on mis tahes selgrootute suurim tihedus. Õlilindudel on suured pruunid suled, samuti mustad ribad ja valged laigud ning nende tiibade pikkus on umbes 95 cm. Aja jooksul on õlilindude tiibadel kohandatud kohandused, mis võimaldavad seda hõlpsasti libistada ja keerata. Lisaks on õlilindil pikk ümar saba.

Elupaik ja ulatus

Õlilinnud elavad peamiselt Lõuna-Ameerika põhjaosas ja elavad montane metsades ja igihaljas madalikel. Liigid elavad kolooniates, mis võivad sisaldada 10 000 kuni 18 000 inimest. Õlilinnud võivad elada erinevatel kõrgustel, ulatudes merepinnast umbes 11 200 jala kõrgusele merepinnast. Mõned riigid, kus on lindude populatsioon, on Venezuela, Brasiilia, Guajaana, Boliivia, Colombia, Peruu, Ecuador ja Trinidadi ja Tobago saareriik.

Käitumine

Õlilinnud on tugeva nägemisega öised linnud, mis liiguvad läbi echolokatsiooni, mis hõlmab kõrgekvaliteediliste klõpsavate helide eraldamist ja seejärel kuulates ka lähedal asuvate objektide poolt toodetud kajaid. Loomulikult peetakse liikide vilja, eriti kamperit, viirukit, troopilist loorberit ja palmi vilju. Nad huntavad toitu öösel, reisides nii palju kui 75 miili kaugusel oma koobastest. Nagu lehmad, taaselustavad õlilinnud öösel söödud toitu ja seedivad seda korralikult päeva jooksul. Õlilinnud kasvavad koobastes ning mõlemad mehed ja naised jagavad vastutust tibude kasvatamise eest, mida toidetakse viljaliha. Õlilinnud on hooajalised rändajad.

Kaitse ja staatus

Populaarsed õlilindude kaitsealad on Guácharo koobas (Venezuela), Asa Wrighti keskus (Trinidad), Cueva de Los Tayos (Ecuador) ja Carrasco rahvuspark (Boliivia). 2016. aasta Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN) punase nimekirja kohaselt on nafta linnud loetletud kõige vähem huvitavate liikidena.