Mis on kuningas Cheetah?

King cheetahs leidub peamiselt Aafrikas ja need on äärmiselt haruldased. Esmakordselt täheldati neid Aafrikas 1927. aastal Briti loodusteadlane Reginald Innes Pocock ja ta arvas, et see on tüüpiline cheetahidest erinev ja eraldiseisev liik, hiljem pöördus ta oma nõudele tagasi., mis põhjustas segadust.

Välimus

Kuninglaste gepardil on triibud ja laigud, mis erinevad tavalistest cheetahidest, ja seda põhjustab üks recessive geen, mis põhjustab funky karusnaha. Kuningapühal on mutatsioon, millel on tüüpilisemate liikidega võrreldes pikem ja pehmem karusnahk. Sellel on pisarad, mis kulgevad oma silmade sisekülgedelt kuni suu väliskülgedeni nagu kõik teised cheetahid. See on veidi suurem kui tüüpiline cheetah ja tal on laiad triibud, mis ulatuvad kaelast sabale.

Dieet

Kuningas cheetah nagu tüüpiline cheetah on lihasööjad, kes söövad umbes 88 naela kaaluvaid imetajaid, ja nad jahtivad päeva jooksul ja söövad kohe saaki. Gepardid jahti paljude väikeste loomade hulgast, kes võivad olla küülikud, duikerid, metsikud, steenbok, impala, kudu, springbok, warthog, linnud, sable, oryx ja teiste väikeste imetajate seas. Keskmiselt tarbivad cheetahid umbes 6–8 naela toitu iga päev ja aeg-ajalt võivad ilma veeta minna kuni 4-10 päeva.

Paljundamine

Meeste cheetahid ei aita poegade kasvatamist. Naised võivad jätta poegade toiduks jahtima. Ema liigub koos poegadega kohalt, et neid röövloomade eest varjata. Poisid võõrutatakse umbes seitsme nädala vanustel, mida nad järgivad oma emasid, et õppida jahtima ja tapma. Hiljem lahkuvad nad oma emadest, kui nad on kvalifitseeritud ja head jahimehed, et nad enda eest hoolitseda. Naissoost petturid jõuavad küpsuseni, kui nad jõuavad 20–24 kuu vanuseni, samal ajal kui meestel on küpsus 12-aastasena. Naise cheetah sünnitab tavaliselt pärast rasedusperioodi, mis jääb vahemikku 90 kuni 98 päeva, umbes 9 kubikut. Kuid allapanu keskmine suurus on umbes 4 ja suremus on alati kõrge.

Ohud

King cheetah leidub peamiselt Aafrika ja eriti Lõuna-Aafrika savannas. Gepardi populatsioon on inimeste ja loomade konflikti tõttu vähenenud kuni 90%. Nad vajavad suurt maa-ala, mis võib ulatuda kuni 57 ruut miili. Gepardid seisavad silmitsi tööstusliku ja põllumajandusliku laienemise tõttu elupaikade kadumise olulise ohuga ning on vähem võimelised eksisteerima inimestega nagu teised kassid nagu leopardid. Inimtegevus häirib cheetahide söötmise ja jahipidamise harjumusi. Ligikaudu 76% cheetahide vahemikust moodustavad kaitsmata maad, mistõttu on nad alati suunatud karjakasvatajatele ja põllumajandustootjatele, kes kaitsevad looma, kuigi gepardid ei ründa loomseid loomi. Hinnanguliselt on maailmas alates 2016. aastast ainult 30 kuningas cheetahit.