Mis on talveunerežiim?

Mis on talveunerežiim?

Talveunest peetakse sageli talvehooajal magav loom. Siiski annavad teadlased selle nähtuse kohta täiesti erineva kirjelduse. Ekspertide sõnul on talveunestamine loomade sisemise metabolismi kiiruse vähendamise viis umbes 5% ni potentsiaalist. Seda tingimust nimetatakse torporiks. Selle oleku jooksul esineb loomadel ka südame löögisageduse vähenemine, hingamise vähenemine ja kehatemperatuuri langus. Looma asukoht mõjutab selle talveunemist. Mõningatel juhtudel on subarktilistel tasemetel registreeritud kehatemperatuurid. Sõltuvalt konkreetsest liigist võivad talveunerežiimid olla nii lühikesed kui üks nädal või paar kuud. Selle aja jooksul ärkab talvine loom perioodiliselt, andes oma kehale võimaluse soojeneda ajutiselt. Seda käitumist täheldatakse peamiselt imetajatel, kuigi sarnane seisund esineb putukates (tuntud kui hibernakula) ja roomajates (tuntud kui brumatsioon). Kui see protsess toimub soojade suvekuude ajal, siis nimetatakse seda kui estivatsiooni.

Miks mõned loomad magavad?

Talveunerežiim võimaldab loomadel elada külmadel talvekuudel, eriti kui toit on vähe. Lisaks võimaldab talveunerežiim loomadel jääda oma tavapärasesse elupaika, mitte sunnitud soojema kliimaga reisima. Lühidalt öeldes on loomadel võimalik talveunerežiimi ajal energiat säästa. Mõningatel juhtudel on talveunest tingitud kättesaadavate toiduallikate puudumine, mida võivad põhjustada loodusõnnetused, nagu üleujutused, põuad või tulekahjud. Mõned teadlased väidavad, et talveunestamine võib olla ka enesekaitse mehhanism. See käitumine kaitseb loomi, muutes kiskjate jaoks raskeks nende asukoha leidmise, sest talvituvad loomad muudavad minimaalse liikumise, väga vähe heli ja tekitavad peaaegu mingeid lõhnu.

Millised loomad magavad?

Mitmel loomal on talveunev käitumine ja enamik neist on väikesed imetajad. Eksperdid on kindlaks teinud, et väikesed imetajad vajavad külma temperatuuri soojendamiseks rohkem energiat, mis selgitab, miks nad on tõenäolisemalt kui suured imetajad talveuneks. Mõned näited loomadest, kes talveunevad, on: karud, kääbus lemursid ja suured pruunid nahkhiired.

Karud on ilmselt maailma suurimad ja kõige tuntumad talveunikud. Enamik karuseliike talvub talve kõige külmema talve temperatuuril umbes 3 kuud. Enne talve asumist söövad karud rohkelt toiduaineid, mille eesmärk on aidata neil kaalust alla võtta ja rasva hoida energia saamiseks. Lisaks aitab karu paks karusnahk neid talveunerežiimi ajal soojust säilitada.

Madagaskari saarel elav rasvapähkli kääbus lemuur on ainus teadaolev primaat, millel on talveunetav käitumine. Uurijad usuvad, et liigid talvituvad, et vältida Madagaskari talve põua sarnastest tingimustest tingitud toidupuudust. Talveunerežiimi ajal võivad leemurid ilma hingamiseta ulatuda kuni 10 minutini ja südamelöögisagedus nii madal kui 6 lööki iga 60 sekundi järel.

Suur pruun nahkhiir on üks mitmest hibernating nahkhiireliigist. See konkreetne nahkhiir elab kogu Ameerikas, nii kaugel lõuna pool kui Lõuna-Ameerika põhjaosad. Nende talvitumiskorterite täpset asukohta ei ole veel kindlaks tehtud, kuigi arvatakse, et see asub erinevates kohtades kui suvehooajal.