Sambia kohalikud linnud

Sambia on lõunaosas Lõuna-Aafrikas asuv riik, mille suurus on veidi suurem kui USA Texas'i osariik, mis hõlmab 752 618 ruutkilomeetrit. Riik piirneb kaheksa riigiga, sealhulgas Botswana, Angola, Kongo Demokraatlik Vabariik, Malawi, Mosambiik, Namiibia, Tansaania ja Zimbabwe. Sambia linnustik toetab laia valikut linde. Maapealsetest, istuvatest, röövlindudest ja lindude lindudest on Zambias üle 700 linnuliigi. Riigi, Sahara lõuna pool, ekvaatori ja troopika sees, ideaalne koht pakub ökosüsteemi, mis on soodne erinevatele linnuliikidele. Linnud elavad suurtes savannides, rohumaades, Miombo metsades ja Lonchivari rahvuspargi märgaladel, kus on üle 420 linnuliigi. Zambezi ja Luangwa jõekursustel on palju metsas elavaid linnuliike.

Sekretär Bird (Ambur serpentarius)

Sekretärlind (Sagittarius serpentarius) on maismaal elav lind. Linn elab Sahara-taguse Aafrika avatud savannas ja rohumaal. Samuti õitseb lind mitmesugustes kõrgustes riikide rannikualadest kuni sisekõrgeni. Sellel on kotkasarnane keha, mis seisab kraana sarnastel jalgadel, mis tõstavad selle kõrgust umbes 13 sentimeetrini. Sellel on konksu nokk, ümarad tiivad ja lühike kael ning liik peab maapinnale jõudma. Saba ulatub lennu ajal jalgadest kaugemale. Suled ja reied on musta värvi ja katted on hallid või valged. Liigil on seksuaalne dimorfism. Nad rookivad öösel kohalikku Acaciat ja veedavad päeva kohapeal. Sekretär linnud jalutavad jalgsi paari või tuttava karjana. Nad röövivad putukad, hiired, jänesed, krabid, sisalikud, maod, noored linnud, linnumunad ja surnud loomad. Linnul on kaks või kolm munavalget ja kahvaturohelist muna kahe kuni kolme päeva jooksul. Inkubatsioon kestab 45 päeva. Neid haudujaid toidetakse 40 päeva ja 65 kuni 80 päeva pärast, kui nad põgenevad. Nad lähevad oma vanematega ekspeditsioonidesse ja õpivad jahti. Amburite serpentarius seisab metsade hävitamisest tingitud elupaikade kadumisega. Aafrika looduskaitse ja looduskaitse kaitseb neid linde.

Kanaari kanaari (Crithagra mozambicus)

Kollane kanaari on väike passerine lind, kes on pärit Aafrikast Sahara kõrbest lõuna pool Sambia, Guinea, Mali, Kameruni ja teiste Lääne, Kesk- ja Ida-Aafrika riikide vahel. Liigid eelistavad avatud metsamaa elupaiku ja kõrgust alla 2300 meetri. Nad kasutavad sageli haritud maad ja kasutavad hirsi, sorgo ja teiste terade rohkust. Lind ei eelista troopilisi vihmametsasid Kongos ega Lõuna-Aafrika kuivaid piirkondi. Täiskasvanud isane on tagaküljel roheline, pruunid tiivad ja saba. Alumine külg on kollase mustade malariribadega. Lindude kroon ja päts on hallid. Naine on meestega peaaegu identne, kuid tal on tuhmad aluspinnad ja peamuster on vähem intensiivne. Alaealised on pea kohal kui naised. Väikeste pesade tassidesse paigutatakse hooaja jooksul kolm muna, mille inkubatsioon on 13 kuni 15 päeva. Need kanaarid on monogamilised ja tõugavad vihmahooajal, kui toit on piisav. 18–24 päeva jooksul lindud löövad ja kuue nädala jooksul vabanesid nad oma vanemate kaanest. Seksuaalne küpsus on mõlemal soost kuus kuud. Kollane kanaria linnud söövad üksi või väikestes karjades. Nad toituvad lülijalgsetest ja toiduainetest, nagu puuviljad, nektar ja terad. Samuti ühendavad linnukarjad segasortide karjadest teisi peenikuid. Vokaalne suhtlemine ja suhtumine on grupi ühine joon. Kuigi see ei ole ränne, võib see liikuda, et põgeneda halbade ilmastikutingimuste ja parimate toiduallikate lähedal.

Marabou toonekurg (Leptoptilos crumenifer)

Marabou-toonekurg (Leptoptilos crumenifer) on suured kahlustatavad liigid, mis kasvavad Sahara lõuna pool asuvates Aafrika riikides. Elupaikade vahemikud ulatuvad avatud kuivadest savannadest, rohumaadest, jõekaldadest, kalurikülade lähedal ja ujuma prügimägede või tapamajade ümber. Lind on äratuntav umbes 152 cm kõrguse suurusest, suurte tiibade, palja pea ja kaela, valge alumise osa ja musta seljaga. Linnul on tohutu arve ja eriline roosa gularakukk kõri. Sellel on kaela kaela ja jalad, tiivad on mustad. Lind eksponeerib seksuaalset dimorfismi, kuid alaealised on väiksema arve tõttu pruuniks. Seda liiki ei ohusta tõenäoliselt selle suur suurus ja kohanemisvõime põllumaadele ja muudele elupaikadele, sealhulgas prügi. Samas on Sambia Etosha rahvuspark kodu kohalikud nomadid. Liigid on istuvad või kohalikud nomadid. Nad liiguvad koos saagikusega ja vee kättesaadavusega. Tema toit sisaldab karju, kala, lülijalgsete, konnade, maod ja sisalike jääke. Linnud tõugavad koloniaalselt kas ainsuse või segatüüpi.

Green Woodhoopoe (Phoeniculus purpureus)

Roheline puidupoeg (Phoeniculus purpureus) on Aafrikas endeemiline troopiline lind. Liigil on metallist tumeroheline taust, millel on väga pikk teemant-kujuline, lilla-must saba. Oma tiibade ja saba servade vahel on erilised märgid. Linnul on pikk, õhuke, kumer ja punane arve. Ebaküpsetel lindudel on mustad arved. Lind röövib putukad, eriti termiidid. Naissoost lindas on Barbet pesades või puuraukudes kaks kuni neli sinist muna. Inkubatsioon on 18 päeva ja ülejäänud kari toidab ema ja noori. Lind eelistab metsade, metsade ja aedade elupaiku.

Sambias on suured linnutamise alad. Lindude populatsioon on mitmekesine ja laialt levinud. Enamik neist lindudest on kliimamuutustega kohanenud ja ei ole ohustatud. Kuna enamik riikidest asub Miombo Woodlandsis, elavad enamik neist lindudest ökosüsteemis

Sambia kohalikud linnudTeaduslik nimi
Sekretär-lind

Ambur serpentarius
Roheline puidupoeg

Phoeniculus purpureus
Kollane kanaari

Crithagra mozambicus
Marabou toonekurg

Leptoptilos crumenifer
Booted kotkas

Hieraaetus pennatus
Chaplini barbet

Lybius chaplini
Liliani armastus

Agapornis lilianae
Väiksem saba

Gallinula angulata
Kurrichane'i rästik

Turdus libonyana
Aafrika hobi

Falco cuvierii