Ukraina looduslikud linnud

Ukraina ja selle mõõdukas kliima ning mitmekesine topograafia pakuvad erinevaid alaliste ja hooajaliste lindude elanikke. Suvel veedavad rändlindud aega sisemaal ja enamik neist aretab sel aastal. Talvel rändavad nad mööda Vaikse ookeani rannikut ja jäävad sinna kuni märtsini, kui nad maale tagasi rännavad. Enamik linde elab, jahib ja rändab karjades. Sellegipoolest näitavad Ukraina kohalikud linnud mõningaid unikaalseid, kuid huvitavaid omadusi. Näiteks kulutab kollane arve kõige rohkem oma elu enda eest hoolitsemiseks, puhates, päevitades ja võimalikult puhtana ja puhtana. Teisest küljest tundub Manxi lõikuv vesi lendamisel ristiku kuju.

Lumepüksid (Plectrophenax nivalis)

Lumekiht (Plectrophenax nivalis) on keskmise suurusega passerine linnuliigid Calcariidae perekonnas. Rändlind peidab kaljude ja mägede nõlvadel. Talvel rändab lind rannikupiirkondadele, põllumajanduspiirkondadele ja soolastele soodele. Lindude valged tiivad on eristusvõimelised. Plectrophenax nivalis on keskmise suurusega ja avaldab seksuaalset dimorfismi. Isane on aga must-valge värvusega veidi suurem, samas kui emasel on särav hallikaspruun värvus. Talvel paistavad linnud sarnasemalt, mustad mustad suled muutuvad hallikas ingverpruuniks ja arved muutuvad kollaseks. Lumepüksid on monogamilised ja kasvavad mai lõpus põhjapoolsetel kõrgustel. Pesad on varjatud, et vältida röövimist. Naisel on hooajal neli kuni kuus muna. Inkubatsiooniperiood on neli kuni kümme päeva, kui isased toituvad pesaga seotud naistest. Kibud põgenesid kümne kuni viieteistkümne päeva pärast. Nad on sotsiaalsed linnud ja rändavad suurel karjal. Rändavad karjad on pidevad, sest taga lindud lendavad üle ees olevate lindude.

Rock Sparrow (Petronia Petronia)

Rock Sparrow (Petronia Petronia) on väike passerine lind, kes tõuseb kaljuradadel Ukrainas, Põhja-Aafrika läänepiirkondades, Kesk-Aasias ja mitmetes Lõuna-Euroopa riikides. Liik on umbes 15 kuni 17 cm pikkune. Tal on nõrk kroonriba ja tugev valkjas supercilium. Selja tiivad ja seljaosa on pruunid, samas kui alumine osa on triibuline. Need linnud on monokromaatilised ja nende ülemise rinna eristus on kollane. Alaealistel ei ole kurgul kollast plaastrit, vaid neil on roostes peitsitud ülemised osad ja alumine osa on valkjas ja varjatud, kuid neil ei ole triipe. Jalad on kahvatukollased, vastupidiselt täiskasvanutele helepruunile. Petronia Petronia toidab seemneid ja mõningaid putukaid. Naisel on 3–7 muna. Sotsiaalne monogamia on kõige traditsioonilisem paaritumismuster, kuigi ka nende lindude poolt eksponeeritakse monogamiat ja järjestikust ja samaaegset polüandriat. Liigil on ulatuslik ulatus ja suur hulk elanikkonda ning seega ei ole neil mingit ohtu.

Manx Shearwater (Puffinus puffinus)

Manxi lõikurvesi (Puffinus puffinus) on Ukrainast pärit käärivesi . Laskevee lind on keskmise suurusega, 30–38 cm kõrgune. Sellel on pikad tiivad, must ülemine ja valge allosa. Linnuliik, mis sarnaneb teiste ordulaste Procellariiformes'e liikidega, lendab jäikade tiibadega ja liigub üle veepiiride. Sellel konkreetsel liigil on lennu ajal ristilõige. See lõikevesi on enamasti vaikne, ja kui see helistab, on kõne valju seeria hüütud, kroone ja karjumisi. Pärast aretamist ei paku liik pesitsemisjärgset hooldust. Puffinus puffinus on täiesti merelind. Pesi on tehtud väikestel saartel, mida külastatakse ainult öösel. Karjad rändavad sügisel. Nad vaikivad merel, kuid õitsevad öösel aretuskolooniates. Munade paigaldamine algab mai alguses ja seab ainult ühe muna hooaja kohta. Mõlemad soost inkubeerivad 47 kuni 55 päeva. Pärast 60 päeva vanemad lendavad ära. Enamik mehi naasevad pesadesse, kuhu nad kooruvad, samas kui naised liiguvad uutesse maadesse. Puffinus puffinus dieet koosneb väikestest kaladest, nagu kilud, liivitihendid ja heeringad, pinna rups, koorikloomad ja peajalgsed. Shearwater püüab saaki pinna alt, mõnikord püüdmise teel, ja kui nad seda söövad, teevad nad seda üksi või väikestes karjades.

Kollase arvega loon (Gavia Adamsii)

Kollase arvega loon (Gavia Adamsii) on sukelduja perekonna suurim liik. Nende aretusvõimaluste hulka kuuluvad Ukraina, Venemaa, Kanada ja Alaska. Talvel pesitsevad nad Vaikse ookeani põhjarannikul. Kollakarvalised loonid elavad magevee ja soolase veega rannikualadel madalamates tundrades. Nad eelistavad pesitsemise kaldajoone, kuna nad kalastavad madalates vetes. Liigil on iseloomulikud valged ja kollased triibud, mis kulgevad üle rindkere ja kaela. Neil on seljas suured laigud, kui teised nende tellimuse liikmed. Pea ja arve on kallutatud asendis. Kui neid ei kasvatata, on neil pruun taust. Jalad, mis asuvad keha tagaosas, on kohandatud pigem vee kui kõndima ja võimaldavad neil ka maalt lennata. Gavia Adamsii tibu on sarnane täiskasvanutele, kuid kergem . Aretus algab mai lõpus ja lind kasutab monogamiat. Kopulatsioon kestab 12 kuni 19 sekundit ja mõlemad soost inkubeerivad kord kuus, mis kestab üks kuu. Tibud ujuvad ajast, mil nad kooruvad, ja 55 päeva jooksul nad põgenesid. Nelja aasta pärast algab elutsükkel uuesti. Kollase arvuga linnud on ööpäevased linnud, mis ujuvad, sukelduvad, lendavad ja kala püüavad. Nad armastavad magada, istuda, päevitada ja ise hoolitseda. Nad korraldavad oma suled iga kord, kui nad on paigas. Nad pritsivad vett suplemisel korduvalt, venitades oma jalgu veest välja.

Ukraina kohalikud linnuliigid ulatuvad üle paljude teiste elupaikade kogu Euroopas, Vaikse ookeani põhjarannikul ja Loode-Aafrikas. Seega ei ole need liigid üldiselt ohustatud.

Ukraina looduslikud linnud

Ukraina kohalikud linnudTeaduslik nimi
Kollase arveldusega loon

Gavia adamsii
Rock petronia

Petronia petronia
Mansi-shearwater

Puffinus puffinus
Lumepüksid

Plectrophenax nivalis
Euraasia kolmest varbast rähn

Picoides tridactylus
Calandra lark

Melanocorypha calandra
Euroopa rull

Coracias garrulus
Tawny pipit

Anthus campestris
Euraasia oystercatcher

Haematopus ostralegus
Whinchat

Saxicola rubetra